ponedeljek, 8. julij 2013

Kaj pa če je vse res? Zeleni čaj

Več kot desetlejte že trajajo različne raziskave o zdravilnih lastnostih in ostalih koristih pitja zelenega čaja. Pripisujejo mu sposobnost preprečevanja raka in srčnih bolezni, nekatere študije pa tudi zniževanje holesterola, izgorevanje maščob, preprečevanje diabetesa in upočasnitev demence.

Kitajci takih raziskav ne delajo, ampak zeleni čaj raje že tisočletja uporabljajo.
 
Pojdimo lepo po vrsti. Za začetk je potrebno povedati, da je zeleni čaj, zaradi načina predelave, ki ga po nabiranju samo posušijo in oparijo, ne pa fermentirajo kot črni čaj, močan vir antioksidantov in je kot tak tudi pomemben pri ohranjaju dobrega zdravja.
Le nekaj redkih vendar obetavnih raziskav večjega obsega se je lotilo vpliva zelenega čaja na zdravje. Rezultati so sicer lahko tudi pogojeni s celotnim življenjskim slogom sodelujočih, kot je na primer bolj pogosta uporaba rib in sojinega olja v prehrani. Zato so rezultati predvsem s področja laboratorijskih raziskav vpliva čaja na nekatere od bolezni.

Kot smo že rekli, zeleni čaj vsebuje veliko antioksidantov - katehinov, ki v telesu vežejo prose radikale, zaradi katerih se lahko: celo poškoduje DNK, ki prispevajo k raku, povzročajo krvne strdke in aterosklerozo.

Seveda se vedno poraja vprašanje, koliko dobrega je potrebno in kaj če je dobrega preveč?
Plantaža čaja


Zeleni čaj proti raku

V laboratorijskih poskusih so ugotovili, da sestavine zelenega čaja uravnavajo in preprečujejo rast nepravilnih celic ter jih tudi uničujejo, vendar pa teh izsledkov žal še niso potrdili s študijami večjega na ljudeh.

Eden od izzivov je najti populacije, ki pijejo dovolj zelenega čaja že dalj časa, saj je pri raku težko ugotoviti trenutek, ko so se rakaste celice začele razvijati.

Kljub temu, da so zanimivi izsledki nekaterih študij na ljudeh, ki so pokazale, da pitje vsaj dve skodelici zelenega čaja na dan zavira rast rakastih celic.

Ena od  njih, ki je potekala na Japonskem in v kateri je sodelovalo skoraj 500 žensk z rakom dojk v prvi ali drugi fazi, je pokazala, da je pogostejše pitje zelenega čaja pred in po operaciji povezano z nižjo stopnjo ponovitve raka.

Druga študija s Kitajske je pokazala, da imajo ljudje, ki pijejo več zelenega čaja, manjše tveganje za nastanek raka na želodcu,  požiralniku, prostati, trebušni slinavki in debelem črevesju.

In na koncu, je nedavna analiza 22. študij pokazala povezavo med pitjem vsaj dveh skodelic zelenega čaja in zmanjšanim tveganjem za nastanek pljučnega raka za 18% .


Je zeleni čaj dober za vaše srce?


Rezultati so podobni in nasprotujoči ter so odvisni ali so narejene na v zahodnem ali vzhodnem svetu.

V japonski raziskavi, ki je vključevala 500 moških in žensk so ugotovili, da je lahko pitje vsaj štirih skodelic zelenega čaja povezano z zmanjšanim tveganjem za nastanek srčno žilnih bolezni.

Danska študija med 3.000 moškimi in ženskami ugotavlja, da več zelenega čaja ko so popili, manj so zamašeno ožilje srca so imeli. Pri ženskah je bilo to še bolj izrazito kot pri moških.

Zeleni čaj z antioksidanti izboljšajo prožnost krvnih žil, ki so zaradi tega manj dovzetne za zamašitev. Vsakodnevna živila, kamor uvrščamo tudi zeleni čaj, lahko koristijo, vendar to ni nekaj, kar bi zdravniki predpisovali bolnikom, saj je dokazov za njihovo učinkovitost še premalo.

Vpliv zelenega čaja na težo


Zeleni čaj in njegovi ekstrakti lahko pomagajo pri boju proti prekomerni teži in visokemu LDL - "slabemu" holesterolu, ki sta dva dejavnika za nastanke srčnih bolezni in sladkorne bolezni, kar sta pokazali tako danska kot japonska študija.

Zaključek

Izsledki vseh študij so pokazali, da nekaj skodelic zelenega čaja pozitivno vpliva na zdravje, vendar pa samo pitje čaja bolezni samih ne ozdravi, zato je lahko zeleni čaj samo dodatek ostalim terapijam in dietam. Je pa pitje zelenega čaja svojevrsten užitek, zato smo pripravili tudi navodilo, kako si pripraviti dober zeleni čaj.

Priprava zelenega čaja

Priprava in pitje čaja sta tudi duševna sprostitev.
Za pripravo zelenega čaja je vodo potrebno segreti do temperature med 70 in 80°C, saj zeleni čaj pri višjih temperaturah izgubi zdravilne lastnosti in okus.

Za vsako skodelico čaja odmerite čajno žličko zelenega čaja in ga prelijte z vodo.
Za pripravo osvežilnega čaja, lističe namakajte 2-3 minute.
Za pripravo pomirjevalnega čaja pa lističe čaja namakajte 4-7 minut.

Čaju praviloma pijemo brez dodatkov, čeprav si nekateri dodajo sladkor, mleko, med ali limono.
Užitek ob pripravi in pitju zelenega čaja


Vir: WebMD


Ni komentarjev:

Objavite komentar