petek, 3. maj 2013

Alergija na pike čebel, čmrljev, os in sršenov

Kaj je alergija in kako jih razvrščamo?

Prvi pik določene žuželke ne povzroči alergije, vendar pa se posameznikih lahko razvijejo protitelesa, ki se vežejo na določene celice imunskega sistema (mastociti). Ob naslednjem piku se strup veže na protitelesa, ki sprostijo mediatorje iz mastocitov. Mediatorji delujejo na gladko mišičje (v žilah, bronhijih, prebavilih) in  povzročajo simptome alergijske reakcije.

Ljudje so najpogosteje alergični (preobčutljivi) na pike čebel, čmrljev, os in sršenov, medtem ko so alergije na pike ostalih žuželk (npr. obadov) redke. Čebele in čmrlji imajo podoben strup, podobna sta tudi strupa ose in sršena. Piki čebel, ki edina pusti želo, so možni skozi celo leto, piki os in sršenov pa so pogostejši poleti in jeseni.

Vsak pik je neprijeten in boleč, na mestu vboda lahko nastane pordeči in oteče, vendar to še ni nujno alergija. O alergiji lahko govorimo, ko oseba preobčutljiva na strup žuželk razvije simptome, ki nastanejo kot posledica vezave strupa na specifična protitelesa.

Alergijski pojavi se razvijejo zelo zelo hitro v nekaj minutah do ene ure.

Pri lokalni alergijski reakciji se na mestu pika pojavi večja srbeča oteklina, ki lahko traja več dni.

Sistemska alergijska reakcija je, ko se po piku pojavijo znaki alergije po celem telesu. Delimo jih v štiri stopnje, od katerih se prvi dve uvrščata med lahke, tretja in četrta pa med težje
hitro - v nekaj minutah do ene ure in so lahko lokalni ali sistemski.
  • 1. stopnja: prizadeta je koža, kar se kaže v obliki srbenja, rdečice, koprivnice
  • 2. stopnja: prizadeti so globlji sloji kože in sluznic (angioedem oziroma oteklina). Posebno nevarno je, če oteklina prizadene sluznico grla. Otekline se lahko pojavijo na delih, ki so oddaljena od mesta pika: ustnice, veke, ušesa
  • 3. stopnja: značilna je prizadetost dihal. Pojavi se oteženo dihanje, piskanje v prsih
  • 4. stopnja: značilna je prizadetost obtočil. Poveča se srčni utrip, omotica, bolnik lahko izgubi zavest ali celo doživi anafilaktični šok
Tretjo in četrto stopnjo uvrščamo med težke in nevarne alergijske reakcije.

Vsako stopnjo lahko spremljajo tudi dodatni simptomi: pordele oči, solzenje, zamašen nos, izcedek iz nosu, srbenje oči in nosu ali pa simptomi v prebavilih; bruhanje, krči in driska.

Kako sami ravnamo po piku?

Tisti, ki še niste doživeli alergijske reakcije, si mesto pika hladite s hladnimi obkladki ali zaužijte tableto antihistaminika. Po piku čebele je potrebno odstraniti želo, saj se s tem zmanjša količina vnesenega strupa.
Če ste alergijsko reakcijo že doživeli, pa morate ob ponovnem piku zaužiti vse tablete iz seta za samopomoč (2 tableti antihistaminika in 2 tableti steroida).
V primeru, da se po piku žuželke (ne glede na to, ali ste zaužili tablete seta za samopomoč ali ne) razvijajo simptomi druge do četrte stopnje sistemske alergijske, morate nujno poiskati čim hitrejšo zdravniško pomoč.





Kako zmanjšati verjetnost za pik žuželke?

Ljudje, ki so preobčutljivi za strup žuželk, naj se izogibajo aktivnostim, kjer je možnost pika velika, kot so:
  •     nabiranje cvetja,
  •     pobiranje odpadlega sadja,
  •     hoja po travi brez ustrezne obutve,
  •     športne aktivnosti na prostem brez ustreznih oblačil,
  •     uživanje hrane in sladkih pijač na prostem,
  •     vožnja s kolesom ali motorjem brez uporabe rokavic in čelade
  •     uporaba parfumov in dišečih krem za sončenje
  •     oblačila pisanih barv
Pri delu na vrtu si nadenite srajco z dolgimi rokavi, dolge hlače, kapo in rokavice. V bližini žuželk bodite mirni in ne mahajte naokoli. Ob napadu večjega števila žuželk si pokrijte glavo  z rokami ali kosom oblačila. Preobčutljivi za strup žuželke morajo s sabo vedno nositi set za samopomoč.

Kdaj k alergologu?

Pregled pri alergologu naj opravijo vsi, ki so po piku žuželke doživeli simptome alergijske reakcije. Zdravnik vam bo na osnovi alergijskih testov svetoval o nadaljnjih postopkih zdravljenja. Vsem, ki so po piku doživeli težjo sistemsko alergijsko reakcijo, ob kateri bolnik oteženo diha, čuti prehiter utrip srca, postane omotičen ali celo izgubi zavest bo verjetno svetoval, specifično imunoterapijo. Včasih se zdravniki za specifično imunoterapijo odločijo tudi pri tistih, ki so doživeli lažjo sistemsko preobčutljivostno reakcijo, vendar so zelo izpostavljeni ponovnim pikom. Alergične na strup čebele ali čmrlja, zdravijo s čebeljim strupom; preobčutljive za strup ose in sršena pa s strupom ose.

Specifična imunoterapija je postopek, pri katerem v injicirajo industrijsko pripravljen strup ose ali čebele. Odmerki so sprva pogosti in majhni, postopno pa se daljšajo in večajo. Postopek po trenutno veljavni doktrini traja 5 let. Uspešnost merimo s tem ali je oseba ponoven pik prenesla brez zapletov.

Ni komentarjev:

Objavite komentar