ponedeljek, 22. julij 2013

Vrnite se z dopusta z lepimi lasmi


Soparno ozračje, morska sol ter klor v bazenih zelo poškodujejo lase. Tudi sonce, za katerega bi mnogi mislili, da lasem samo koristi, jih v bistvu poškoduje, čeprav se vam na prvi pogled zdi, kot da ste si naredili čudovite pramene.

Da bi se izognili suhim in poškodovanim lasem, razcepljenim konicam ter napornemu negovanju las po poletju, vam ponujamo nekaj nasvetov kako lase zaščititi že v času poletja.

Slamnik je odlična zaščita las pred soncem
  • Izogibajte se barvanju las, saj so lasje v poletnih dneh veliko bolj občutljivi na kemikalije. Če se barvanju las vseeno ne morete upreti, naredite to vsaj en teden teden pred dopustom. S tem si bodo malo opomogli in se laže zoperstavili morski soli in močnim sončnim žarkom.
  • Lase si zaščitite s slamikom, lahko ruto ali čepico, vendar bodite pozorni, da pokrivalo ni pretesno, s čimer omogočite dobro prekrvavitev lasišča.
  • V kolikor pokrival ne nosite, veste pa, da boste soncu izpostavljeni dalj časa, si lahko lase zaščitite z balzamom za lase v katerega dodate kremo z zaščitnim faktorjem, lahko pa celo samo s samo kremo za sončenje. Eno ali drugo je potrebno kasneje dobro sprati z lasišča.
  • Omejite uporabo sušilnikov in likalnikov za lase. Če se jim ne morete upreti, si lase zaščitite z balzamom za lase ali z izdelki za oblikovanje las, kar bo preprečilo njihovo izsušitev.
  • Poskrbite za dobro hidracijo telesa – to je pomembno tako za lase kot celo telo. Držite se pravila 8 kozarcev vode na dan.
  • Izogibajte se izdelkom za lase, ki vsebujejo formaldehid ali alkohol. Raje uporabite naravne izdelke, ki lase oskrbijo z vlago in niso agresivni.
  • Prehrana naj vsebuje veliko proteinov in vitaminov, predvsem B12.
  • Pri vsakodnevnem umivanju las ne uporabljajte šampona. Sol si z las izperite z vodo, nato pa nanje nanesite samo balzam.
  • Razcepljene lasne konice negujte z oljem jojobe ali s silikonskimi preparati z dodatkom vitamina E. 
  • Lasne konice si pristrižite vsaj vsakih 5 do 7 tednov.

ponedeljek, 8. julij 2013

Kaj pa če je vse res? Zeleni čaj

Več kot desetlejte že trajajo različne raziskave o zdravilnih lastnostih in ostalih koristih pitja zelenega čaja. Pripisujejo mu sposobnost preprečevanja raka in srčnih bolezni, nekatere študije pa tudi zniževanje holesterola, izgorevanje maščob, preprečevanje diabetesa in upočasnitev demence.

Kitajci takih raziskav ne delajo, ampak zeleni čaj raje že tisočletja uporabljajo.
 
Pojdimo lepo po vrsti. Za začetk je potrebno povedati, da je zeleni čaj, zaradi načina predelave, ki ga po nabiranju samo posušijo in oparijo, ne pa fermentirajo kot črni čaj, močan vir antioksidantov in je kot tak tudi pomemben pri ohranjaju dobrega zdravja.
Le nekaj redkih vendar obetavnih raziskav večjega obsega se je lotilo vpliva zelenega čaja na zdravje. Rezultati so sicer lahko tudi pogojeni s celotnim življenjskim slogom sodelujočih, kot je na primer bolj pogosta uporaba rib in sojinega olja v prehrani. Zato so rezultati predvsem s področja laboratorijskih raziskav vpliva čaja na nekatere od bolezni.

Kot smo že rekli, zeleni čaj vsebuje veliko antioksidantov - katehinov, ki v telesu vežejo prose radikale, zaradi katerih se lahko: celo poškoduje DNK, ki prispevajo k raku, povzročajo krvne strdke in aterosklerozo.

Seveda se vedno poraja vprašanje, koliko dobrega je potrebno in kaj če je dobrega preveč?
Plantaža čaja


Zeleni čaj proti raku

V laboratorijskih poskusih so ugotovili, da sestavine zelenega čaja uravnavajo in preprečujejo rast nepravilnih celic ter jih tudi uničujejo, vendar pa teh izsledkov žal še niso potrdili s študijami večjega na ljudeh.

Eden od izzivov je najti populacije, ki pijejo dovolj zelenega čaja že dalj časa, saj je pri raku težko ugotoviti trenutek, ko so se rakaste celice začele razvijati.

Kljub temu, da so zanimivi izsledki nekaterih študij na ljudeh, ki so pokazale, da pitje vsaj dve skodelici zelenega čaja na dan zavira rast rakastih celic.

Ena od  njih, ki je potekala na Japonskem in v kateri je sodelovalo skoraj 500 žensk z rakom dojk v prvi ali drugi fazi, je pokazala, da je pogostejše pitje zelenega čaja pred in po operaciji povezano z nižjo stopnjo ponovitve raka.

Druga študija s Kitajske je pokazala, da imajo ljudje, ki pijejo več zelenega čaja, manjše tveganje za nastanek raka na želodcu,  požiralniku, prostati, trebušni slinavki in debelem črevesju.

In na koncu, je nedavna analiza 22. študij pokazala povezavo med pitjem vsaj dveh skodelic zelenega čaja in zmanjšanim tveganjem za nastanek pljučnega raka za 18% .


Je zeleni čaj dober za vaše srce?


Rezultati so podobni in nasprotujoči ter so odvisni ali so narejene na v zahodnem ali vzhodnem svetu.

V japonski raziskavi, ki je vključevala 500 moških in žensk so ugotovili, da je lahko pitje vsaj štirih skodelic zelenega čaja povezano z zmanjšanim tveganjem za nastanek srčno žilnih bolezni.

Danska študija med 3.000 moškimi in ženskami ugotavlja, da več zelenega čaja ko so popili, manj so zamašeno ožilje srca so imeli. Pri ženskah je bilo to še bolj izrazito kot pri moških.

Zeleni čaj z antioksidanti izboljšajo prožnost krvnih žil, ki so zaradi tega manj dovzetne za zamašitev. Vsakodnevna živila, kamor uvrščamo tudi zeleni čaj, lahko koristijo, vendar to ni nekaj, kar bi zdravniki predpisovali bolnikom, saj je dokazov za njihovo učinkovitost še premalo.

Vpliv zelenega čaja na težo


Zeleni čaj in njegovi ekstrakti lahko pomagajo pri boju proti prekomerni teži in visokemu LDL - "slabemu" holesterolu, ki sta dva dejavnika za nastanke srčnih bolezni in sladkorne bolezni, kar sta pokazali tako danska kot japonska študija.

Zaključek

Izsledki vseh študij so pokazali, da nekaj skodelic zelenega čaja pozitivno vpliva na zdravje, vendar pa samo pitje čaja bolezni samih ne ozdravi, zato je lahko zeleni čaj samo dodatek ostalim terapijam in dietam. Je pa pitje zelenega čaja svojevrsten užitek, zato smo pripravili tudi navodilo, kako si pripraviti dober zeleni čaj.

Priprava zelenega čaja

Priprava in pitje čaja sta tudi duševna sprostitev.
Za pripravo zelenega čaja je vodo potrebno segreti do temperature med 70 in 80°C, saj zeleni čaj pri višjih temperaturah izgubi zdravilne lastnosti in okus.

Za vsako skodelico čaja odmerite čajno žličko zelenega čaja in ga prelijte z vodo.
Za pripravo osvežilnega čaja, lističe namakajte 2-3 minute.
Za pripravo pomirjevalnega čaja pa lističe čaja namakajte 4-7 minut.

Čaju praviloma pijemo brez dodatkov, čeprav si nekateri dodajo sladkor, mleko, med ali limono.
Užitek ob pripravi in pitju zelenega čaja


Vir: WebMD


ponedeljek, 1. julij 2013

Tetanus



Pri delu na vrtu pridemo v stik tudi z bakterijo Clostridium tetani
Poletje je čas večjih hišnih opravil – beljenje, zabijanje žebljev, delo na vrtu, košnja, popravljanje lopat, samokolnic... Seveda ob tem prihaja tudi do poškodb. Ali se zavedate,  da v zemlji, prahu, žebljih, preži zlovešča bakterija, da se skozi poškodbe pretihotapi v vaše telo? Ja, to je bakterija Clostridium tetani, ki povzroča tetanus.

Bakterija vstopi v naše telo ob poškodbah in sprošča nevrotoksin, kar ima za posledico mišične krče, togost mišic žvekalk kar onemogoča odpiranje ust, nezmožnost žvečenja in požiranja.
Prvi znaki se običajno pojavijo en teden po infekciji, vendar je ta razpon lahko vse od 3 dni do 3 tednov po poškodbi oziroma vdora bakterije v telo, ko ste na rano samo že popolnoma pozabili.

Znaki


Znaki, ki se lahko pojavijo pri tetanusu so naslednji:
  • glavobol
  • Otrdelost mišic, ki se začne v čeljustih, nato vratu in rokah, nogah ali trebuhu
  • Težave pri požiranju
  • Nemir in razdražljivost
  • Vneto grlo
  • Znojenje in zvišana telesna temperatura
  • Palpitacija in visok ali nizek krvni tlak
  • Mišični krči na obrazu, ki povzročajo stalen nasmeh

Cepljenje

V kolikor ste se poškodovali pri delu na vrtu, stopili na zarjavel žebelj, in se vam pojavijo zgoraj opisani znaki se odpravite k zdravniku.

Preventivno se proti tetanusu cepimo vsakih nekaj let, obdobje je odvisno od starosti. Cepivo proti tetanusu pomaga našemu imunskemu sistemu, da razvije zaščito proti nevrotoksinom ki jih bakterija proizvaja.
  • Otroci prejmejo zaščito že kot dojenčki (tri zaporedne doze) do prvega leta starosti in še eno poživitveni odmerek v drugem letu starosti .
  • Otroci so cepljeni še v 3. razredu osnovne šole (drugi poživitveni odmerek), ter v srednji šoli (tretji poživitveni odmerek.
  • Odrasli potrebujemo poživitveni odmerek vsakih 10 let.
Bakterija Clostridium tetani pod mikroskopom