sreda, 15. maj 2013

Klopi – nevarnost iz podrasti

Ob sprehodih in izletih, gobarjenju, ali pa ob delu na travnikih in v gozdu običajno kot na največjo možno nevarnost pomislimo na medveda. Pa je dejansko precej nevarnejši drobni prebivalec v podrasti in na obgozdnih travnikih – klop, ki ga skoraj zagotovo vsi poznate.
Ta drobni zajedalec živi »vampirsko« in mora v vsaki svoji faz razvoja, od larve/ličinke, preko nimfe, do odrasle živali, najti gostitelja.
Klopi so prenašalci nekaterih bolezni, najnevarnejši sta virusni klopni meningitis (FSME  - zgodnje poletni meningo encefalitis) in pa bakterijska borelioza (Lymska bolezen, Lymska borelioza).



Uspešno zaščito proti klopnemu meningitisu predstavlja cepljenje, za boreliozo pa zaščitnega zdravila še ne poznamo. V začetni stopnji borelioze je zanesljivo zdravljenje z antibiotiki, zastarana bolezen pa se odraža v neprijetnih in lahko težkih simptomih na živčnem sistemu.

Kako se ustrezno zaščititi?

Najustreznejša je seveda preventiva:
  • nošenje primerne obleke, 
  • uporaba repelentov – sredstev, ki odbijajo žuželke in 
  • primerno obnašanje, tako na prostem, kot po prihodu iz gozda oziroma podrasti in takoj po prihodu domov.

Življenjski cikel razvoja klopov in njegovih gostiteljev
Oblačila, ki jih nosimo, naj bodo gladka in svetlejša, da klopa prej opazimo in lažje odstranimo. Hlačnice naj bodo daljše, da jih spravimo v višjo obutev ali nogavice. Če je možno, nosimo dolge rokave. Izogibamo se poležavanju po podrasti in travi, pri hoji skozi goščavo si pot odstiramo s palico (gobarjenje).

Odganjalci klopov so kozmetični izdelki, ki vsebujejo učinkovine ali eterična olja, ki so za klope neprijetni in se jih izogibajo. Na voljo so v obliki raztopin v pršilu, losionov/mleka, krem in jih glede na obliko lahko nanašamo tako na obleko, kot na izpostavljene dele kože.
Poznamo tudi električni odganjalec klopov, majhna napravica, ki oddaja visokofrekvenčni zvok, moteč za klope.

Po prihodu domov se preoblečemo in temeljito pregledamo.
Če najdemo prisesanega klopa, ga odstranimo s posebno pinceto ali pripravico za odstranjevanje klopov. V prvih 24 urah po ugrizu klopa je nevarnost za okužbo z borelijo majhna, nato pa s časom narašča.
Če na mestu ugriza (lahko v nekaj dneh ali pa tudi celo po več tednih) opazite rdečo liso, ki se širi in v sredini bledi, čim prej obiščite svojega zdravnika.
Enako storite ob znakih kot so povišana telesna temperatura, glavobol, splošno slabo telesno počutje, kot na primer pri močnejšem prehladu.

Mimogrede

Ne pozabite tudi na zaščito svojih štirinožnih prijateljev, ki vas spremljajo na vaših izletih in si verjetno tudi sami privoščijo kakšen izlet v podrast. Psi in mačke so živi pobiralci klopov, ki nam jih prinesejo tudi v dnevno sobo.
Tudi na lastnem vrtu nismo varni pred klopi. Gozdne ptice, ki živijo v podrasti in obiskujejo tudi naše vrtove so znani vmesni gostitelj klopov, ki nam jih dobesedno spustijo za vrat.

Ni komentarjev:

Objavite komentar