torek, 21. maj 2013

Voda - vir življenja in zdravja

Ko pogledamo okoli sebe, vsepovsod vidimo ljudi, ki prenašajo steklenice z vodo. Voda postaja najbolj priljubljena pijača. Ampak vodopivci so nedavno dobili udarec, saj so raziskave pokazale, da so prednosti pitja vodja precenjene. Očitno so napotki o 8 kozarcih nič več kot smernice brez znanstvene podlage.
Vendar, ne se še odpovedati steklenic in kozarcev z vodo. Čeprav morda res ne potrebujemo 8 kozarcev vode dnevno, še vedno obstaja precej razlogov za njeno pitje. Dejansko je voda bistvena za vaše zdravje s katero nadomeščamo njeno izgubo, pa naj jo pijemo iz pipe ali dobimo v telo s hrano ali drugimi tekočinami.
Nefrolog Kaiser Permanente dodaja: "Izguba tekočine se dogaja neprestano, vključuje izhlapevanje tekočine skozi kožo, dihanjem, izločanjem urina in blata in jo je potrebno nadomestiti, da bi ostali zdravi."
Če izločite več vode kot je popijete, lahko to vodi v dehidracijo. Izguba tekočin je še poudarjena pri visokih temperaturah okolice, daljši in intenzivni telesni vadbi, v času nosečnosti in dojenja, visoki nadmorski višini ali visoki zračni vlagi ter pri starejših osebah, katerim se ponavadi tudi zniža občutek za žejo.

Razlogi za pitje vode


Razlogi, zaradi katerih bi morali piti dovolj vode ali drugih tekočin so:
  1. Pitje vode uravnava ravnotežje telesnih tekočin.Telo vsebuje približno 60% vode. Funkcije telesnih tekočin vključujejo prebavo, absorbcijo hranilnih snovi, cirkulacija, nastajanje sline, prenos hranil in vzdrževanje telesne temperature..
    "Možgani preko hipofize komunicirajo z ledvicami in jim sporočajo koliko vode naj izločijo in koliko naj je obdržijo v rezervi" trdi Guest, izredni profesor na Univerzi Standford.
    Ko ima telo premalo tekočin, možgani sprožijo v telesu mehanizem žeje. In v kolikor ne jemljete  zdravil vas resno zažeja. In če poslušate svoje telo in namige, ki vam jih pošlja, potem popijte vodo, sok, mleko - karkoli razen alkohola. Alkohol vpliva na komunikacijo med možgani in ledvicami ter povzroči izločanje odvečne tekočine, ki lahko nato privede do dehidracije.
  2. Voda lahko pomaga uravnavati vnos kalorij. Že leta se voda uporablja kot strategija za zmanjševanje teže. Čeprav voda sama nima čudežnega učinka na izgubo teže, pa zamenjava visoko kaloričnih napitkov z vodo vsekakor pripomore k boljši kontroli teže.
    Hrana z višjim odstotkom vode je na videz večja, večji volumen zahteva več žvečenja in se bolj počasi absorbira v telo, kar povečuje občutek sitosti. Z vodo bogata živila sta: sadje in zelenjava
  3. Voda poživlja mišice. Celice, ki ne ohranjajo razmerja tekočin in elektrolitov se skrčijo, kar privede do mišične utrujenosti. Guest trdi, da ko mišične celice ne vsebujejo ustrezno količino tekočin, ne delujejo dobro in trpi njihova zmogljivost.
    Dovolj tekočin je pomembno pri telesni vadbi. Priporočila športne medicine so, da je treba tekočino piti pred, med in po fizični aktivnosti. Dve uri pred treningom je potrebno popiti pol litra tekočine, med vadbo pa od samega začetka v rednih intervalih dovolj tekočine, ki nadomesti izgubo zaradi potenja.
  4. Voda lepša kožo. Koža vsebuje veliko vode in deluje kot zapora, ki preprečuje preveliko izgubo tekočine. Vendar pa na žalost ne morete pričakovati, da bo preveliko pitje vode ublažilo gube. Seveda lahko dehidrirani ljudje izgledajo bolj posušeni in zgubani. Vendar pa, ko ste enkrat vzpostavili pravo razmerje vode v telesu, se vsa odvečna voda izloči ali s potenjem ali skozi ledvice z urinom trdijo dermatologi.
  5. Voda pomaga k dobremu delovanju ledvic. Telesne tekočine nosijo odpadne iz celic. Glavni toksin v telesu je sečnina, ki se topi v vodi in jo ledvice izločijo skozi urin. Ledvice lahko to delo opravljajo vse dokler je nivo tekočin v telesu ustrezno visok.
    Ko je v telesu dovolj tekočine, je urin svetle barve, brez vonja in lahko teče. Ko ste dehidrirani se urin koncentrira, postane temnejši in poveča se vonj, saj ledvice zadržijo tekočino za delovanje ostalih telesnih funkcij.
    Če dalj časa pijete premalo, ste bolj podvrženi ledvičnim kamnom.
  6. Voda pomaga vzdrževati normalno črevesno delovanje. Ustrezna hidracija zagotavlja, da snovi v prebavnem traktu skozi njega normalno premikajo. Ko je v telesu tekočine premalo tekočin, debelo črevo potegne vodo iz blata, ki se zgosti in rezultat je lahko zaprtje.
    Ustrezno razmerje tekočin in vlaknin sta odlična kombinacija, saj tekočina črpa vlaknine skozi črevesje, ki deluje kot metla, ki ga čisti in mu pomaga k normalnemu delovanju.

Namigi za pitje vode


Če menite, da bi morali piti več vode, pa na to ali pozabite smo pripravili nekaj namigov:
  • Pijte pri vsakem obroku
  • Pijte nizkokalorične pijače, ki jih imate radi
  • Jejte več sadja in zelenjave. Visoka vsebnost vode v njih pomaga k hidraciji telesa. Ljudje približno 20% vode dobi iz hrane.
  • Imejte steklenico vode kamorkoli greste: v avtu, na mizi ali v torbi.

Ni komentarjev:

Objavite komentar