nedelja, 12. maj 2013

Spopad s tremo

Kaj je trema?

Srce je podivjalo, dihaš prehitro, tresejo se ti noge in roke, v želodcu je luknja in tudi glas se ti trese. Znano?
Trema je strah, ki se pojavi pred dogodki, ki so za nas pomembni, zamišljamo si kako bodo potekali in na to čustveno reagiramo. Marsikdo od vas se verjetno spomni kako je bilo pred: prvim šolskim dnevom, pomembno šolsko tekmo, plesnimi vajami, izpitom na fakulteti, razgovorom za službo, prvo poroko (in vsemi nadaljnjimi).  Večina jih tremo povezuje z javnim nastopanjem, ki nas lahko močno ovira pri vsakdanjem delu.

Kako zmanjšati tremo pred nastopom?

Različni ljudje se s tremo pred nastopanjem spopadajo na različne načine, zato je tudi nasvetov veliko. Tule smo zbrali nekaj najbolj učinkovitih. Za vse te nasvete velja, da jih je potrebno vaditi mnogo prej kot samo zadnji dan pred dogodkom.

  1. Vaja dela mojstra (vajenca)!
    To je ena najbolj učinkovitih tehnik za uspeh. Če res dobro veš o čem boš govoril, potem boš popolnoma prepričan, da bo vse kar boš rekel res in, da boš o tem tudi 100% prepričan, kar ti bo močno povečalo samozaupanje.
    Najbolje je to početi v družbi - s sorodnikom ali pa dobri prijateljem, ki te bo poleg poslušanja nagradil še s kakšnim spodbunim komentarjem ali nasvetom kaj je še možno izboljšati. Če to ni možno, pa naj vlogo sogovornika prevzame plišasti medvedek z nočne omarice!
     
  2. Dihaj!
    Ker se pri strahu dihanje pospeši in postane bolj plitvo, si pred začetkom vzemi čas in zavestno, globoko in počasi dihaj.
     
  3. Šala na začetku
    Najboljši začetek je, če ti uspe na zaćetku predavanja nasmejati poslušalce, ki prebije led med vami.
     
  4. Očesni kontakt
    Pravzaprav je neverjetno kakšno moč in zaupanje daje očesni stik v praktično kakršnem koli položaju.
    Če se ga boš izogibal, bodo možgani začeli s samospraševanjem: “ ali vidijo kako sem živčen? Ali me sploh poslušajo? Moj govor je tako dolgočasen. …”
    Če pa gledate ljudi v oči boste ugotovili, da je njihova reakcija nevtralna v večini pa pozitivna. Pri očesnem kontaktu upoštevaj:
    • pogled vsakih nekaj sekund preusmerite na drugega poslušalca, kar bo motiviralo tudi ostale poslušalce, hkrati pa se s tem enostavno izogneš čudnim pogledom, kar nas pripelje do naslednje točke...
    • izogibaj se gestam in šepetanju iz občinstva. Večinoma nimajo nikakršne zveze s tvojim nastopom. Če se zgodi kaj takega, se osredotoči na svojo temo in preusmeri pogled drugam.
       
  5. Realtiviziraj
    Zgodi se, da govor ne bo tekel, kot boš želel. Nikakor to ne bo konec sveta. V tem primeru se zavedaj, da ga bodo ljudje pozabili v nekaj dneh, sam pa boš imel več izkušenj, da ga boš naslednjič bolje izpeljal. Čez nekaj let pa se boš dogodku samo še nasmejal.
    Za nameček: ljudje želijo, da uspeš, saj se tudi sami počutijo neprijetno ob nerodnem govoru, zato te bodo brez dvoma podprli in na koncu toplo zaploskali.
     
  6. Nič kofeina
    Kofein deluje podobno kot adrenalin, katerega nivo se ob tremi že tako izdatno poveča, zato se ga izogibaj v klikor ne želiš še pospešiti bitje srca in tresenje rok.
     
  7. Relaksacija
    Za sprostitev uporabi naravne metode: od zelišč do plavanja. Rekreacija je zelo dobro sredstvo za zniževanje stresa in treme.
     

Kaj pa zdravila?

V kolikor vam nobena od teh ali drugih tehnik ne pomaga, se posvetujte z zdravnikom, ki vas bo napotil na zdravljenje.

Ni komentarjev:

Objavite komentar