četrtek, 30. maj 2013

Naravni antibiotiki

Ljudje pozabljamo na znanje, pridobljeno skozi tisočletja človeškega razvoja. To velja tudi za zdravilne rastline in njihovo delovanje. Vse prepogosto nas premami čudežno zdravilo s TV ekrana, ki obljublja takojšnje okrevanje in dobro počutje. Vse tegobe ob boleznih pa so opozorilo telesa, da se je potrebno ustaviti in za okrevanje žrtvovati tudi nekaj časa. Prehlad, ki ga zdravimo traja 7 dni, če ga pa ne zdravimo pa en teden.

Preden posežete po farmacevtskih izdelkih se ozrite okoli sebe in se vprašajte ali si lahko pomagate na kakšen bolj naraven način. Iz bogate zakladnice naravnih pripomočkov smo izbrali nekaj takih, ki imajo antibakterijsko delovanje.

Česen

ČESEN (Allium sativum)

Česen se že tisoče let uporablja po vsem svetu v medicinske namene. Ta “čudežna”  rastlina  se uporablja za vse - od preproste bolečine v ušesu do pljučnice, MRSA, Helicobacter pylori, proti gripi in celo črni kugi. Sodobna raziskava je potrdila, da ima česen številne antioksidante, ki uničujejo bakterije in proste radikale v krvi, kar ščiti in krepi imunski sistem.

Aktivna sestavina v česnu je alicin, ki deluje antibakterijsko, znižuje maščobe v krvi in preprečuje nabiranje trombocitov pri daljših krvavenjih. Za zdravilni učinek je na dan potrebno zaužiti 4g svežega česna. Isto količino lahko zaužijete tudi s prehranskimi dopolnili, njihov učinek je enak kot pri svežem česnu, izognete pa se neprijetnemu zadahu.

AMERIŠKI SLAMNIK (Echinacea purpurea)
Ameriški slamnik

Tradicionalno se ameriški slamnik uporablja za zdravljenje odprtih ran, čiščenje krvi, proti revmi, migreni, malariji, sifilisu, hemeroidom in pri  bakterijskih okužbah. Čeprav se danes slamik večinoma uporablja predvsem za boj proti prehladu in gripi, je to rastlina, s katero se lahko spopadete  tudi z najbolj virulentnimi bakterijami, kot so Staphylococcus aureus, ki povzroča smrtonosno MRSO.

Za notranjo uporabo se slamnik pripravlja kot izvleček iz soka korenine oziroma cele rastline. Dnevno priporočilo je 6-8ml.

Čaj, ki ga pijte trikrat do petkrat dnevno med obrokom, si pripravite iz polovice čajne žličke korenin in skodelice vrele vode.

Slamnika ne svetujemo bolnikom z multiplo sklerozo, tuberkolozo, leukozo in kolagenozo.

Za zunanjo uporabo se priporočajo že pripravljeni izdelki.

Terapija s slamnikom ne sme trajati več kot 8 tednov.

KOLOIDNO SREBRO

Protibakterijske lastnosti koloidnega srebra so odkrili skoraj stoletje nazaj. Številni klinični primeri in neuradni podatki nam govorijo da koloidno srebro uspešno uničuje bakterije, glivične okužbe in viruse.

PAU D'ARCO

Pau d'Arco je rastlina, ki izvira iz Južne Amerike. Zdravilna učinkovina v rastlini je lapachol, ki pomaga pri številnih okužbah. Pau d'Arco so Indijanci iz Južne Amerike uporabljali za krepitev imunskega sistema in boj s smrtno nevarnimi boleznimi. Najpogosteje se uživa v obliki čaja.

MANUKA MED

Verjetno najbolj okusen in učinkovit naravni antibiotik ob enem. Manuka med prihaja iz Avstralije in Nove Zelandije in uničuje širok spekter patogenov, vključno z MRSA in mesojedimi bakterijami.

ORIGANOVO OLJE

Antibakterijsko  učinkovitost origanovega olja dokazujejo številne znanstvene raziskave. Origanovo olje uniči od 78 pa vse do 96 odstotkov bakterij, kar je odvisno od vrste bakterij.

LISTI OLJKE (Olea europaea)

Oljčni listi delujejo protivnetno, protigljivično in protibakterijsko, spodbujajo imunski sistem in izboljšujejo simptome bolezni srca, okužbe z virusom HIV, prebavne težave in okužbe sečil ter pomagajo pri kroničnih bolečinah in artritisu.

Timijan

TIMIJAN (Thymus vulgaris)

Timijan se je v zgodovini uporabljal za pospeševanje teka in prebave, za odvajanje vode in kot sredstvo proti glistam.

Danes je znan tudi po svojem antibakterijskem delovanju. Med drugim povečuje izločanje sluzi v pljučih, kar pomaga pri izkašljevanju. Uporablja se ga za izpiranje sluznice ust in grla. Timijanov čaj se pripravlja z dvema žlicama timijanovih listov v skodelici vrele vode.

GORNIK (Arctostaphylos uva-ursi)

Gornikov čaj, bolj poznan kot uvin čaj, so uporabljali pri okužbah sečil. Vsebuje hidrokinon, ki ima močno antibakterijsko delovanje. Čaj se pripravlja tako, da se 10g gornika preko noči namoči v hladni vodi, odcedi in prekuha ter pije cel dan. Terapija z gornikom ne sme trajati predolgo, saj ima v prevelikih količinah lahko toksičen učinek na naše telo.

ARNIKA (Arnica montana)

Arnika se je kot zdravilo začela uporabljati v 18. stoletju pri bolečinah in za celjenje ran. Znana je  tudi po svojem antiseptičnem delovanju, razkužuje usta in grlo.  4 čajne žlice arnike prelijete z decilitrom vode in izpirata usta in grlo in tekočino izpljunite. Pripravka ne pijte, saj je strupen.

Kamilica

KAMILICA (Matricaria recutita)

Zdravilne učinke kamilice so poznali že Germani, Grki in Rimljani. Kamilica pospešuje celjenje ran, pomaga pri bolečinah v trebuhu, uporablja pa se tudi pri vnetjih oči in ušes. Kot obvezo jo lahko uporabimo tudi za zdravljenje bakterijskih okužb kože.
Kamiličin čaj pripravite z veliko žlico posušenih kamiličinih cvetov in skodelico vroče vode. Čaj pijte 3-4 dnevno  med obroki. Ohlajeni čaj lahko uporabite za izpiranje oči in ušes.


Nasvet za zaključek

Rastlin, ki vam lahko na naraven način pomagajo pri zdravljenju ali preprečevanju okužb je veliko. Ker je potrebno pri vsaki od rastlin tudi nekaj previdnosti, se za njihovo natančno uporabo predhodno pozanimajte pri svojem zdravniku ali farmacevt.

ponedeljek, 27. maj 2013

Je banana živilo ali zdravilo?


Banana je sadje, ki poleg sladkorjev in vlaknin vsebuje še veliko drugih elementov. Ko boste končali z branjem tegale zapisa, boste nanje gledali popolnoma drugače.

Banane so sadeži, ki vsebujejo tri naravne sladkorje: saharozo, fruktozo in laktozo in dajo telesu takojšno, precejšnjo in dolgotrajno energijo. Raziskave so potrdile, da je v samo dveh bananah dovolj energije za naporno 90-minutno vadbo. Zato tudi ni presenetljivo, da so banane najbolj priljubljeno sadje med številnimi vrhunskimi športniki.
Tudi ostali, od otrok do odraslih imajo radi sladke, hranljive banane. Pojemo jih lahko cele, narezane, zmešane v pijače, dodane v pecivo in torte, pečene ali pa zamrznjene dodane v smoothije, sladolede in še bi lahko naštevali.
Ko pospravite eno srednje veliko banano - približno 100g, dobite z njo le 110 kalorij, kar pomeni, da vam ne bi smela povzročati težav niti če ste na dieti.
Banane so lahko prebavljiva hrana. Ko imate prebavne motnje, vam lahko banana priskrbi hranila, ne da bi preveč obremenjevala vaš želodec. Pretlačene banane se pogosto uporablja tudi kot uvod v trdno hrano za dojenčke.Vendar energija ni edina dobra lastnost banan. Preprečuje in blaži še celo vrsto zdravstvenih težav, saj vsebuje celo vrsto mineralov in vitaminov.
Bananin milkshake


Prehrambena vrednost banan

Kalij
Banane vsebujejo veliko količino kalija. Ena srednje velika banana ga vsebuje več kot 400 mg in pokrije nekaj manj kot 10% dnevnih potreb odraslih. Ustrezna količina kalija je zelo pomembna za  pravilno delovanje vseh celic, tkiv in organov. Pomemben je za delovanje srca in igra ključno vlogo pri živčnih impulzih ali pri krčenju mišice. Zato pomanjkanje kalija najprej opazimo prav pri spremembah v delovanju živcev in mišic.

Vitamin C
Banane vsebujejo tudi precej vitamina C, v srednje veliki je C vitamina 10mg ali 15% dnevnih potreb odraslega človeka. Vitamin C krepi imunski sistem in zdravje celic ter izboljša absorpcijo drugih hranilnih snovi, kot je železo.

Vitamin B6Banane so tudi pomemben vir vitamina B6, ki se imenuje tudi piridoksin. Odrasel človek potrebuje do 2mg vitamina B6 dnevno, ena banana pa zagotovi 35%  teh potreb. Pomanjkanje piridoksina pri odraslih, predvsem vpliva na periferne živce, kožo ali sluznico in sistem krvnega obtoka (krvnih celic).
 
Mangan
Mangan je v človeškem telesu potreben za zdrav razvoj kosti. Odrasli potrebujejo med do 2,3mg mangana, ena banana pa zagotovi 0,3mg tega minerala.

VlaknaOdrasel moški naj bi za dobro delovanje prebavil zaužil do 38g vlaken dnevno, ženska pa 25g. Ena banana vsebuje 3g vlaken.

Ostala hranilaV bananah je tudi nekaj drugih mineralov in vitaminov v manjših količinah: železo, magnezij, kalcij in fosfor, kot tudi vitamin A, E in karoten.

Učinki banan na zdravje

DepresijaNekatere raziskave med ljudmi z depresijo potrjujejo, da se po zaužitju banan počutijo mnogo bolje. Razlog je v tem, ker banane vsebujejo triptofan, vrsto beljakovine, ki ga telo pretvori v serotonin, za katerega je znano, da se sprošča in izboljša razpoloženje.

PMS
Pozabite tablete in pojejte banano. Vitamin B6 uravnava nivo sladkorja v krvi, ki vpliva na razpoloženje.

Anemija
Visoka vsebnost železa v bananah, lahko stimulira nastajanje hemoglobina v krvi in s tem v nekaterih primerih tudi na anemijo.

Krvni tlak
Visoka vsebnost kalija in nizka vrednost natrija, vpliva na znižanje krvnega tlaka in to tako močno, da so v ZDA proizvajalcem banan že dovolili, da lahko tudi uradno predstavljajo banane kot živilo, ki znižuje tveganje za visok pritisk in možgansko kap.

Zaprtost
Vlakna, ki jih vsebujejo banane lahko pomagajo pri zaprtosti in zmanjšujejo potrebo po odvajalih.

Maček
Ena od najhitrejših metod za premagovanje mačka je bananin milkshake, ki mu dodate nekaj meda.
Banana pomirja želodec in s pomočjo medu vzpostavi raven sladkorja v krvi, mleko pomirja in hidrida telo.

Zgaga
Banane vsebujejo naravne antacide, zato pri zgagi poskusite pojesti banano, ki jo bo umirila.

Jutranja slabost
Banana dviguje nivo krvnega sladkorja in zato pomaga pri izogibanju jutranji slabosti.

Komarjevi piki
Preden posežete po kremi za lajšanje komarjevih pikov, namažite mesto pika z notranjo stranjo olupka banane. Veliko ljudem uspešno pomaga pri zmanjšanju otekline in razdraženosti kože.

Živci
B vitamin v bananah pomaga umiriti živčni sistem.

Ulkus
Banane se zaradi svoje mehke teksture in gladkosti uporablja kot dietna hrana pri črevesnih motnjah. Je edino surovo sadje, ki ne povzroča  težav kroničnim bolnikom. Banana nevtralizira preveliko kislost v želodcu in z oblogo, ki jo naredi v želodcu zmanjšuje draženje sluznice.

Banana na dan odžene zdravnika stran
Banana je res naravno zdravilo za številne tegobe. Ko ga primerjamo z jabolkom, ima štirikrat več beljakovin, dvakrat več ogljikovih hidratov, trikrat več fosforja, petkrat več vitamina A in železa in dvakrat več drugih vitaminov in mineralov, bogata je s kalijem in je ena izmed najbolj okusnih živil.
Morda je čas, da spremenimo, da dobro znani stavek, v: "Banana na dan, odžene zdravnika stran!"

Viri:
http://en.wikipedia.org/wiki/Vitamin_B6
http://www.livestrong.com/article/505406-top-ten-health-benefits-of-bananas/
http://www.medicinehunter.com/bananas-miracle-fruit
http://www.greenmedinfo.com/blog/7-amazing-medicinal-properties-banana-plant