ponedeljek, 27. maj 2013

Je banana živilo ali zdravilo?


Banana je sadje, ki poleg sladkorjev in vlaknin vsebuje še veliko drugih elementov. Ko boste končali z branjem tegale zapisa, boste nanje gledali popolnoma drugače.

Banane so sadeži, ki vsebujejo tri naravne sladkorje: saharozo, fruktozo in laktozo in dajo telesu takojšno, precejšnjo in dolgotrajno energijo. Raziskave so potrdile, da je v samo dveh bananah dovolj energije za naporno 90-minutno vadbo. Zato tudi ni presenetljivo, da so banane najbolj priljubljeno sadje med številnimi vrhunskimi športniki.
Tudi ostali, od otrok do odraslih imajo radi sladke, hranljive banane. Pojemo jih lahko cele, narezane, zmešane v pijače, dodane v pecivo in torte, pečene ali pa zamrznjene dodane v smoothije, sladolede in še bi lahko naštevali.
Ko pospravite eno srednje veliko banano - približno 100g, dobite z njo le 110 kalorij, kar pomeni, da vam ne bi smela povzročati težav niti če ste na dieti.
Banane so lahko prebavljiva hrana. Ko imate prebavne motnje, vam lahko banana priskrbi hranila, ne da bi preveč obremenjevala vaš želodec. Pretlačene banane se pogosto uporablja tudi kot uvod v trdno hrano za dojenčke.Vendar energija ni edina dobra lastnost banan. Preprečuje in blaži še celo vrsto zdravstvenih težav, saj vsebuje celo vrsto mineralov in vitaminov.
Bananin milkshake


Prehrambena vrednost banan

Kalij
Banane vsebujejo veliko količino kalija. Ena srednje velika banana ga vsebuje več kot 400 mg in pokrije nekaj manj kot 10% dnevnih potreb odraslih. Ustrezna količina kalija je zelo pomembna za  pravilno delovanje vseh celic, tkiv in organov. Pomemben je za delovanje srca in igra ključno vlogo pri živčnih impulzih ali pri krčenju mišice. Zato pomanjkanje kalija najprej opazimo prav pri spremembah v delovanju živcev in mišic.

Vitamin C
Banane vsebujejo tudi precej vitamina C, v srednje veliki je C vitamina 10mg ali 15% dnevnih potreb odraslega človeka. Vitamin C krepi imunski sistem in zdravje celic ter izboljša absorpcijo drugih hranilnih snovi, kot je železo.

Vitamin B6Banane so tudi pomemben vir vitamina B6, ki se imenuje tudi piridoksin. Odrasel človek potrebuje do 2mg vitamina B6 dnevno, ena banana pa zagotovi 35%  teh potreb. Pomanjkanje piridoksina pri odraslih, predvsem vpliva na periferne živce, kožo ali sluznico in sistem krvnega obtoka (krvnih celic).
 
Mangan
Mangan je v človeškem telesu potreben za zdrav razvoj kosti. Odrasli potrebujejo med do 2,3mg mangana, ena banana pa zagotovi 0,3mg tega minerala.

VlaknaOdrasel moški naj bi za dobro delovanje prebavil zaužil do 38g vlaken dnevno, ženska pa 25g. Ena banana vsebuje 3g vlaken.

Ostala hranilaV bananah je tudi nekaj drugih mineralov in vitaminov v manjših količinah: železo, magnezij, kalcij in fosfor, kot tudi vitamin A, E in karoten.

Učinki banan na zdravje

DepresijaNekatere raziskave med ljudmi z depresijo potrjujejo, da se po zaužitju banan počutijo mnogo bolje. Razlog je v tem, ker banane vsebujejo triptofan, vrsto beljakovine, ki ga telo pretvori v serotonin, za katerega je znano, da se sprošča in izboljša razpoloženje.

PMS
Pozabite tablete in pojejte banano. Vitamin B6 uravnava nivo sladkorja v krvi, ki vpliva na razpoloženje.

Anemija
Visoka vsebnost železa v bananah, lahko stimulira nastajanje hemoglobina v krvi in s tem v nekaterih primerih tudi na anemijo.

Krvni tlak
Visoka vsebnost kalija in nizka vrednost natrija, vpliva na znižanje krvnega tlaka in to tako močno, da so v ZDA proizvajalcem banan že dovolili, da lahko tudi uradno predstavljajo banane kot živilo, ki znižuje tveganje za visok pritisk in možgansko kap.

Zaprtost
Vlakna, ki jih vsebujejo banane lahko pomagajo pri zaprtosti in zmanjšujejo potrebo po odvajalih.

Maček
Ena od najhitrejših metod za premagovanje mačka je bananin milkshake, ki mu dodate nekaj meda.
Banana pomirja želodec in s pomočjo medu vzpostavi raven sladkorja v krvi, mleko pomirja in hidrida telo.

Zgaga
Banane vsebujejo naravne antacide, zato pri zgagi poskusite pojesti banano, ki jo bo umirila.

Jutranja slabost
Banana dviguje nivo krvnega sladkorja in zato pomaga pri izogibanju jutranji slabosti.

Komarjevi piki
Preden posežete po kremi za lajšanje komarjevih pikov, namažite mesto pika z notranjo stranjo olupka banane. Veliko ljudem uspešno pomaga pri zmanjšanju otekline in razdraženosti kože.

Živci
B vitamin v bananah pomaga umiriti živčni sistem.

Ulkus
Banane se zaradi svoje mehke teksture in gladkosti uporablja kot dietna hrana pri črevesnih motnjah. Je edino surovo sadje, ki ne povzroča  težav kroničnim bolnikom. Banana nevtralizira preveliko kislost v želodcu in z oblogo, ki jo naredi v želodcu zmanjšuje draženje sluznice.

Banana na dan odžene zdravnika stran
Banana je res naravno zdravilo za številne tegobe. Ko ga primerjamo z jabolkom, ima štirikrat več beljakovin, dvakrat več ogljikovih hidratov, trikrat več fosforja, petkrat več vitamina A in železa in dvakrat več drugih vitaminov in mineralov, bogata je s kalijem in je ena izmed najbolj okusnih živil.
Morda je čas, da spremenimo, da dobro znani stavek, v: "Banana na dan, odžene zdravnika stran!"

Viri:
http://en.wikipedia.org/wiki/Vitamin_B6
http://www.livestrong.com/article/505406-top-ten-health-benefits-of-bananas/
http://www.medicinehunter.com/bananas-miracle-fruit
http://www.greenmedinfo.com/blog/7-amazing-medicinal-properties-banana-plant

Ni komentarjev:

Objavite komentar