torek, 11. junij 2013

Sončne opekline

Aktivnosti na prostem v sončnem vremenu večini ljudi predstavljajo neprecenljiv užitek. Vse dokler nas sončni žarki ne "ožgejo" in namesto porjavelosti končamo z opečeno kožo, ki je rdeča kot kuhan rak.
Kljub mnogim opozorilom se nekateri ljudje še vedno čezmerno izpostavljajo sončnim žarkom.
Več kot tretjina odraslih in skoraj 70% otrok je imelo v preteklem letu sončne opekline.

Opekline, ki jih spremljajo srbečica, bolečina in otekanje, namreč lahko uničijo še tako prijeten dopust, zato preverite kako kožo obvarovati pred njimi in o tem kako si lahko pomagate sami in kdaj poiščite zdravniško pomoč, če do njih pride.

Opekline po dveh urah sprehoda

Vzroki za nastanek sončnih opeklin

Enostavna razlaga nastanka opeklin je, da se koža, ki je dalj časa izpostavljena soncu, vname, postane rdeča, razdražena in boleča.

Pod kožo pa je stvar bolj zapletena. Sončna svetloba vsebuje tudi očem nevidne ultravijolične žarke z različnimi valovnimi dolžinami:  UV-A, UV-B, UV-C, od katerih vašo brisačo na plaži dosežeta le UV-A in UV-B. Še več, prodreta tudi v kožo, ki jo poškodujeta.
Sončne opekline so samo ena izmed teh poškodb, ki jo nahitreje opazimo. UV svetloba lahko spremeni vaš DNK in pospeši staranje vaše kože. Sčasoma lahko poškodbe DNK pripomorejo k nastanku kožnega raka, vključno s smrtonosnega melanoma.

Na nastanek sončnih opeklin vplivajo različni dejavniki od intenzivnosti sončnih žarkov, dolžini izostavljenosti in tipa kože, ki jo imate. Blondinci, ki v jasnem vremenu opoldne sedijo na plaži v Portorožu ali pa pred kočo na Kredarici bodo veliko hitreje opečeni, kot temnolasci s temnejšo poltjo, ki zjutraj nabirajo gobe v bližnjem gozdu.

Ko dobite sončne opekline, koža postane rdeča in na otip boleča. Če so opekline hujše, jih lahko spremljajo otekline in mehurji. Lahko se celo razvijejo gripi podobni znaki: vročina z mrzlico, nahod, slabost in oslabelost. Po nekaj dneh se koža prične lupiti in srbeti, saj telo odstranjuje poškodovane celice.

Kako sončne opekline preprečiti?

Seveda tudi pri sončnih opeklinah velja: bolje preventiva kot kurativa. Dostikrat se zavemo, da smo opečeni šele, ko je stanje že precej resno. Plavanje ali pa vožnja s kolesom, nam lahko dajeta lažni občutek, da je vse v redu, saj nas hladita voda ali veter. Zato predlagamo, da upoštevate spodnje nasvete in se opeklinam izognite:
  • Zjutraj ali pozno popoldne
    Sončni žarki so najmočnejši med 10:00 in 16:00 uro. Če v tem času ne morete ostati v zaprtih prostorih, si zadržujte na senčnih prostorih.
  • Ustrezno oblečeni
    Seveda ne morete cel dan posedati v senci ali stanovanju in odidete na sonce, službeno ali pa za zabavo. V tem primeru se zaščitite z ustrezno obleko, ki naj obsega: pokrivalo, dolge rokave in dolge hlače ter dobra sončna očala z UV filtrom. Vem, vem, vroče vam postane že samo ob misli na to, vendar je to še vedno najboljša zaščita pri aktivnostih, ko ste izpostavljeni soncu. Poznate občutek, ko ste v hribih korakali nekaj ur, in vas je opeklo po mečih in vratu?
Pravilo dveh prstov
  • Krema za sončenje
    Že prej smo ugotovili, da so dolgi rokavi in dolge hlače dobra zaščita, niso pa vedno najbolj praktični. V tem primeru si na vsa izpostavljene dele telesa, ki niso pokriti, bogato in pogosto namažite z zaščitno kremo za sončenje.
    Krema naj ima vsaj zaščitni faktor 30 in naj zaščiti tako pred UV-A kot UV-B žarki.
    Z njo se namažite vsaj 15min pred odhodom na sonce. Namažite se tudi v oblačnem vremenu, saj UV žarki prodirajo tudi skozi oblake. Če ste zunaj dalj časa, se s kremo namažite vsaj vsake dve uri, pri plavanju ali močnem znojenju pa tudi bolj pogosto.
    Uporabite pravilo dveh prstov. Vsak del telesa, izpostavljen soncu namažite s kremo, ki si jo nanesete na dva prsta. To so glava in vrat; leva roka; desna roka; prsni koš; trebuh; zgornji del hrbta; spodnji del hrbta; levo stegno; desno stegno; leva golen; desna golen.

Samozdravljenje sončnih opeklin

Ko se sončne opekline pojavijo, jih tako kot vse ostale opekline napademo z dveh strani. Po eni strani pomirjamo vnetje kože, po drugi pa lajšamo bolečino.
  • Hladni obkladki
    Obkladki bodo olajšali bolečino, pomirili vneto kožo in zmanjšali oteklino.
  • Kreme in geli
    Na opečeno mesto nežno nanesite  kremo ali gel, ki vsebujejo: mentol, aloe vera, kafro ali ognjič. Če boste kremo ali gel prej ohladili, bo učinek še boljši.
  • Protibolečinska zdravila
    V lekarnah lahko brez recepta kupite zdravila, ki vsebujejo ibuprofen, ki lajša bolečino, zmanjšuje otekline in zdravi vnetje
  • Tekočina
    Pijte dovolj tekočine, predvsem vode, nesladkanih čajev, da se izognete dehidraciji
  • SencaDokler se koža ne pozdravi se izogibajte sonca. Po opeklinah se bo koža olupila, nova koža pod njo je izjemno občutljiva in sonce vas bo ožgalo še hitreje kot prvič! Nova koža za popolno obnovo potrebuje približno tri do šest mesecev.

Kdaj do zdravnika?

V večini primerov boste sami kos sončnim opeklinam. V primerih ko se pojavijo bolj resni znaki pa obiščite zdravnika. Znaki so:
  • telesna temperatura naraste nad 38,5 C,
  • mrzlica
  • zelo močne bolečine
  • mehurji, ki presegajo 20% kože na telesu. To pomeni ena noga, hrbet ali trebuh, saj vsak predstavlja približno 18% površine kože, roka pa 9%. 
  • suha usta, žeja, zmanjšano uriniranje, omotica in utrujenost, kar so znaki dehidracije

Ob upoštevanju gornjih nasvetov, bo vsaka aktivnost na prostem bolj zdrava in prijetna.

Ni komentarjev:

Objavite komentar