ponedeljek, 24. junij 2013

Trpotčev sirup

Poleti je čas za nabiranje ozkolistnega trpotca (Plantago Lanceolata), zato, da bi si s sirupom, ki ga pripravimo iz njega olajšali zimski kašelj.

Delovanje

Trpotčev sirup se uporablja za pomirjanje dražečega kašlja, ki spremlja vnetja zgornjih dihalnih poti, pri vnetjih sluznice grla in žrela. Pri suhem kašlju ga uporabljajo tudi kadilci.
Sluzi in tanin, ki jih vsebujejo listi delujejo protivnetno in blažilno. Rastlina vsebuje še druge snovi, kot so glikozidi in flavonoidi.

Uporaba trpotčevega sirupa

Ob kašlju in vnetih zgornjih dihalnih poteh se trpotčev sirup jemlje na sledeč način:
  • Odrasli: 1 do 2 jedilni žlici nenkrat sirupa 3-krat dnevno po jedi.
  • Otroci od 6 do 12 let: 1 jedilno žlico sirupa 3- do 4-krat dnevno po jedi,
  • Otroci od 2 do 6 let: 1 čajno žličko sirupa 3- do 4-krat dnevno po jedi,

Domača pridelava

Trpotčev sirup je zelo enostavno narediti tudi doma. Za pripravo trpotčevega sirupa uporabimo ozkolistni trpotec. Najdemo ga na vseh travnikih, nabiramo ga od maja do avgusta. Nabiramo liste rastline, in to v času ko ima rastlina še cvetove.

Sirup pripravimo na naslednji način.
Liste narežemo. V steklen kozarec po plasteh izmenično naložimo narezane liste in beli ali rjavi sladkor. Kozarec dobro zapremo in tako pripravljen kozarec postavimo za tri mesece v temen prostor s stalno temperaturo. Včasih so v zemljo izkopali globoko luknjo in vanj postavili kozarec z mešanico trpotca in sladkorja ter ga pustili zakopanega 3 mesece. Po treh mesecih gosto tekočino precedimo v temne kozarce.

Ni komentarjev:

Objavite komentar